Sen avnavling

I Sverige räknas det som sen avnavling om det sker efter 3 minuter eller senare. Dock så är det viktigare att gå på hur navelsträngen ser ut och känns! Den ska vara vit och slapp, slutat pulserat! 

Klipper man navelsträngen direkt så kan bebisen gå miste på 100-150 ml blod. D.v.s. 30-50% av sin blodvolym. Det är ju då ganska förståeligt att man bör vänta med att klippa. För föreställ er hur vi vuxna skulle må om vi gick miste om 1,5 LITER blod. 

På förlossningen på Nya Karolinska i Stockholm har man barnbord i varje förlossningsrum så skulle det ske något som gör att bebis behöver akutvård kan navelsträngen fortfarande vara intakt och lärkarna kan göra sitt jobb nära intill mamman. Kanske är det faktiskt så att det är viktigare att navelsträngen är intakt när bebis har lite svårt att få till skriket/komma igång med andningen själv eftersom att den då får syrerikt blod från mamman. 

Kan vara en bild av en eller flera personer

Om det krävs att navelsträngen klipps snabbt så se till att den klipps så långt bort från bebis och mjölka ner blodet till bebisen. Blodet är väldigt syrerikt och rikt på glukos och stamceller. 

Två andra fördelar: 
* Järnbristen minskade med 90% vid fyra månaders ålder. 
* Barn i fyra årsålder har bättre förmåga till finmotorik med sina händer.